Excursió a Son Fila #SalvemSonFila

El diumenge varen participar a l’excursió reivindicativa a la Finca de Son Fila, aquest lloc tan a prop al nostre barri i que volen urbanitzar.

Aquesta excursió s’emmarca dins la campanya #SalvemSonFila que pretèn que no s’urbanitzi aquesta finca

Abaix podeu veure retalls de premsa, unes fotos i un article d’opinió del Diari Balears que diu: Salvem Son Fila, i sa Teulera

 

Excursión reivindicativa para exigir la protección en Palma de Son Puigdorfila Nou

Más de un centenar de vecinos se movilizan para evitar la construcción de 740 viviendas y un centro comercial en un bosque de 22,5 hectáreas

Redacción 01.03.2020 | 13:50  Diario de Mallorca

Excursión reivindicativa para exigir la protección en Palma de Son Puigdorfila Nou
No había pancartas ni gritos con consignas, porque no era una manifestación, aunque sí carteles explicativos y planos para que los más de cien excursionistas que este domingo por la mañana se unieron a la plataforma Ponent Potent conociesen con detalle los planes urbanísticos en Son Puigdorfila Nou.

Iniciaron la marcha reivindicativa [vea las imágenes] por la calle Albó y, tras dejar a mano derecha las casas de possessióllegaron al anfiteatro del siglo XIX, donde se celebraron numerosos eventos en la época de esplendor de la finca. La caminata celebrada durante el Dia de les Illes Balears sirvió para ver in situ el lugar en el que una promotora proyecta construir 740 viviendas y un centro comercial de 5.000 metros cuadrados en un bosque de gran valor ambiental y patrimonial.

La plataforma Ponent Potent, que lleva un mes con la campaña Salvem Son Fila (el nombre corto de la finca de 22,5 hectáreas junto a la vía de cintura), exige a Cort que desclasifique el terreno y lo devuelva a rústico, como estaba en el plan urbanístico anterior. «Estamos en una zona de un gran valor natural, cultural, paisajístico y etnológico, que ha permanecido inalterada desde hace más de un siglo y que constituye un enorme pulmón verde para la ciudad, 15 veces mayor, por ejemplo, que el bosque urbano de los institutos», tal como explicó el portavoz de la plataforma, Joan Prats, a los asistentes, sentados en las gradas del anfiteatro antes de comenzar la excursión.

dav

Recalcó que «el Ayuntamiento puede desclasificar Son Fila Nou cuando quiera, porque es rústica y sus dueños jamás han obtenido aprovechamiento patrimonial, por lo que no cabría ningún tipo de indemnización«. En el PGOU aparece como Suelo Urbanizable No Programado, pero Prats alega que el proyecto ahora reactivado por los promotores lleva más de dos décadas paralizado, lo que demuestra que «solo han querido especular», según ha manifestado en diversas ocasiones.

Cuando acabó su explicación, los excursionistas bajaron al foso del anfiteatro y comprobaron en los planos de colores que, además de 740 viviendas, entre casas y pisos, y un centro comercial, también están proyectados dos centros educativos y nuevos accesos a la vía de cintura que «saturarán el tramo entre Gènova y Can Valero» con la incorporación de más de 1.500 vehículos de los alrededor de 2.500 nuevos habitantes, sin contar los previstos en la vecina Sa Teulera, que aún debe crecer con 800 viviendas.

El centenar de asistentes pudo fotografiarse en el photocall con el lema #SalvemSonFila antes de proseguir la caminata por varios de los lugares de interés de este bosque, que cuenta con bancales en muy buen estado con muros de pedra en sec, un horno de cal, la cantera en desuso de la Font Santa y el torrente de Sant Magí, todo ello rodeado de pinares.

 

Cien personas se movilizan para parar las obras de Son Puigdorfila

 | Palma | 

01-03-2020Emilio Queirolo

La urbanización que se quiere construir en Son Puigdorfila Nou (entre la Vía de Cintura, el camino de Son Rapinya y la avenida Picasso) contempla la construcción de una reserva escolar de casi 20.000 metros cuadrados para un colegio y un instituto y un centro comercial de 5.000 metros cuadrados.

Joan Prats es el portavoz de la plataforma organizadora de la movilización que engloba las asociaciones de vecinos de Son Cotoner, Es Fortí o Son Llull, Son Serra y Sa Vileta. «Reclamamos que no se haga esta urbanización y que el Ajuntament desclasifique Son Fila para dejarlo como está. Lo han hecho con Son Gual, y lo quieren hacer con Ses Fontanellas. Se trata de 22 hectáreas que están como hace 100 años y que tenemos que proteger. Hemos convocado la manifestación para que la gente lo conozca porque si no lo conoces no lo vas a defender», afirma Prats.

Opinió | Opinió Diari Balears dBalear.cat

Salvem Son Fila, i sa Teulera

 | 

Plaça de bous excavada.

13-02-2020

És un altre d’aquests redols que per fer-ne un parc no caldria fer gairebé res, o potser millor que no hi fessin res, atès l’èxit proverbial que han tingut els jardiners de Ciutat, culminant amb el parc de sa Riera, que només és notícia per qüestions grotesques. La naturalesa sempre és més bella, i a Son Puigdorfila Nou, sobretot a les marjades que foren conreu, hi ha tornat sense necessitat de concursos d’idees, ni arquitectes, ni jardiners, ni ningú. La Natura i els arbres no ens han de menester per a res i la prova ara mateix n’és Son Puigdorfila, però segons les previsions de l’especulació estimada, pròximament es destruirà.

És una altra falca verda, la darrera d’aquestes característiques dins Ciutat, entre la via Cintura, el camí de Son Rapinya i el de Son Dureta cap amunt. Es tracta d’una coma solcada pel torrent de Sant Magí, la part de llevant és Son Puigdorfila Nou i la de ponent sa Teulera, que ja està urbanitzat en una petita part, la resta ara mateix està abandonat i per cert amb una brutorada que fa oi.

Son Puigdorfila també es vol urbanitzar. Tant se val que els darrers 40 anys la població s’hagi duplicat, o sigui que si no aturam l’any 2060 serem 2,4 milions censats, la gran majoria forasters, ja que no és possible parir a aquest ritme, i manco al preu que s’han posat l’habitatge, després cal sumar-hi altres tants turistes la temporada alta, si és que encara s’hi pot viure. El més probable és que hagi col·lapsat el sistema, o hi haurà hagut una guerra tipus Mad Max per trobar una lloriguera de lloguer. Si fins fa poc era un tema d’opinió i discussió, totes les dades de malestar social d’aquest segle són clares, inequívoques i unidireccionals: canvi climàtic, gentrificació, contractes fems extrem, extinció de la tribu… No hi cabem. L’únic que ha acompanyat el boom poblacional ha estat els beneficis per als especuladors i piratets, a part de la metamorfosi del paisatge, veïnatge i habitatge, especialment a Palma, que és el tema d’avui.

Dels llocs d’interès singular és de destacar una mena de plaça de bous irregular, excavada aprofitant un pedrera. Va esser una boval i lloc d’espectacles variats. Estant enfora del centre i a redós, degué esser un lloc ideal per a les famoses bregues de bous amb cans de bou. També s’hi han fet pancaritats i altres trobades i espectacles. D’aquí directe cap al torrent hi ha un caminoi que passa per una sèrie de pujadors ─ara baixadors─ de molt bona factura entre les marjades. El torrent és la part més interessant com a paisatge no gens habitual dins Ciutat, i si no fos pels ases (Homo non Equus) que encara l’usen per tirar el que havia d’anar als contenidors de reciclatge, seria encara un passeig molt més agradable. En bona part forma un petit barranc pintoresc.

A l’altra part del torrent hi ha sa Teulera, que és un cas semblant, amb més racons pintorescos en part gràcies a les antigues pedreres de la Font Santa que, per variar, proveïren de mitjans la Seu. La font va desaparèixer i les cases de sa Teulera també, tal vegada que fossin seleccionades per Byne per al seu llibre (‘Cases i jardins de Mallorca’) en fos el motiu, atès que a Mallorca protegir és tancar o deixar-ho perdre. Per aquí, dèiem, ja està urbanitzada una petita part i alguns vials estan fets i abandonats, aleshores el que queda és perfectament recuperable com a parc públic. Si s’han de pagar els vials als especuladors es pot fer amb els impostos dels hotelers del tot inclòs, així es podran dir “Més inclòs encara”, si els feim pagar la petjada ecològica i la part alíquota de les infraestructures que rebenten i el paisatge que han fet desgraciar.

A sa Teulera hi ha un pi monumental que veuen tots els que passen per la via cintura, excepte els responsables de Palma. Pel torrent també n’hi ha uns quants exemplars de pronòstic. A més de les plantes típiques de garriga hi tenim alzines, coscoll, cossiada, estepa blanca i negra, garlanda, xuclamel, bufalaga, gladiolets, ruda, capironats, cafè mallorquí, margalidoies, albons, rapa grossa i petita… i prop del torrent: menta, celidònia, heura, narcisos, joncs, ricí (a l’Europa nòrdica és un arbust de jardí molt estimat), i tota casta d’espàrecs, per als que no puguin perdre el temps amb tants noms que no fan profit.

Ja m’ho deia mon pare: ja hi tornam a esser, a sa parada de ses cebes.