Falca Verda, intervenció al Ple 27/12/2018

Aquí teniu la intervenció al Ple del Ajuntament, realitzada el dia 27 de desembre 2018. També, podeu veure unes fotos i el enllaços als temes tractats.

 

  1. El poblat de barraques al costat del Torrent de Sa Riera
  2. Les propostes més votades dels pressupostos participatius de 2016 i 2017
  3. El solar de l’antic estadi Lluís Sitjar
  4. El Velòdrom de Tirador.
  5. El Canòdrom.

 

Intervenció al Ple del Ajuntament, realitzada el dia 27 de desembre 2018.

«Bon dia, Sr. Batle, Regidores, Regidors, veïnats, amigues i amics.

Hem decidit intervenir en aquest ple, ja què van a tractar temes de la Falca Verda, que després de tres anys i mig en segueixen preocupant.

  1. El poblat de barraques al costat del torrent de Sa Riera.

Abans de començar he mirat l’hemeroteca i veig una nota de premsa d’Europa Press  27.01.2015 que diu:

“El PSIB critica la «dejadez» de Cort para evitar el chabolismo y denuncia el aumento de infraviviendas”.

”El pasado verano los socialistas visitaron diferentes asentamientos ilegales en Palma, comprobando las condiciones de insalubridad y marginación que hay en estos poblados” «la realidad no ha hecho más que empeorar».

Per lo tant, sabíeu que existia aquest lloc de misèria, nosaltres pensàvem a la vista d’aquestes declaracions que aquest tema se solucionaria.

Lo cert, és que dins aquest lloc municipal les persones segueixen amb les mateixes condicions d’insalubritat i marginació, com deien vostès.

Però, la situació anat a més, tota la brutor que recullen aquestes persones que malviuen en aquest lloc, la tiren al torrent de Sa Riera i quan plou tot va a la mar.

Però la veritat, és que corren un gran perill a que, per una torrentada, acabin tots a la mar.

Sí, aquí tenim un bosc de barraques, als voltants del torrent de Sa Riera, al costat de les pistes de skate, del Col·legi Marian Aguiló i el del camp de futbol Miguel Nadal on també hi barraques baix del camp.

Per cert, a un Regidor, que va assistir al Congres de Smart City, no li agrada que diguem per les xarxes socials que aquest lloc municipal és una “Smart City amb els seus recursos”, em diu per WhatsApp, entre altres coses, que “lo acosamos”.

Li hem dit per Twitter que es un lloc a recuperar i ens ha bloquejat, que vos pareix? No accepta que nosaltres comentem la realitat d’aquest lloc de misèria i degradació.

Vol publicar a les xarxes lo que ha fet, però, no vol que els veïnats li diguem, lo que no ha estat capaç de fer.

Però, nosaltres seguirem insistint, no faltaria més.

  1. Les propostes més votades dels pressupostos participatius de 2016 i 2017.

Ja fa molts d’anys que lluita’m perquè es finalitzi la Falca Verda. Per tant, el participar el vàrem veure com una gran oportunitat per  les nostres  propostes.

El 10 de juny de 2016 vàrem presentar la nostra Proposta «Corredors Verds al Parc de Sa Riera»

A la fase final, es va ajuntar amb la que va presentar el Col·lectiu Zona Verda Real «Corredors verds i primera fase del futur bosc urbà de Sa Riera”

Diu: Plantar un bosc d’arbres d’espècies autòctones i dotar d’ombra els vials que existeixen al Parc de Sa Riera com a vies de passeig i per connectar les barriades aveïnades. Elaborar un pla de gestió del bosc, amb finalitats educatives i de temps lliure, que prevegi la participació dels ciutadans amb la seva gestió.

Aquesta proposta va ser la més votada d’aquest any, resultat: cap arbre plantat.

En segon lloc “Iniciar la recuperació de Gesa”  tots ja sabem com a acabat.

En tercer lloc “Més arbres i zones d’ombra en parcs infantils i carrers”, heu fet tot lo contrari, heu tallat molts de arbres dels carrers.

Las dues darreres “Ampliar la xarxa de carrils bici “ i “Netejar i protegir l’espai natural del Carnatge”, si que heu posat tot l’interès en fer-les. Enhorabona!

És veritat que, el 23 d’abril d’aquest any, vam tenir una reunió amb vostè Sr. Batle i es va comprometre a assignar un pressupost  de 15.000€ per començar amb una plantació d’arbres.

Resulta que l’Àrea Infraestructures va publicar el 31.07.2018 la licitació. Però, només volen  plantar 18 arbres i el més sorprenent és que el cost de la  plantació  dels arbres és de 2.603,88€ i la xarxa de reg val el triple 7.789,89€.

Els arbres què volen plantar són polls «Chopos» és a dir, arbres de ribera que necessitin reg constant.

Nosaltres pensa’m que amb aquest pressupost i ben gestionat, s’haguessin pogut plantar uns 60 arbres, per exemple: lledoners, pins o qualsevol arbre autòcton.

Lo lògic, és que abans de treure el plec de condiciones és consulti, ja que és l’inici de la nostra Proposta, que diu ben clar «Sembrar un bosc d’arbres d’espècies autòctones» Per el moment, no hem tornat a saber res més d’aquesta licitació.

També, vaig rebre un parell de WhatsApp d’aquest regidor que no li va bé que per les xarxes socials qüestionem les seves decisions.

Per cert, el vaig veure amb un cartell que deia el cost d’un arbre, 240€, i tinc un dubte, aquest cost és per plantar-lo o per tallar-lo?

La proposta del 2017 “Passeig- Bulevard amb carril bici cap al Parc de Sa Riera, de Plaça Barcelona al carrer Salvador Dalí”  també  va se la més votada.

D’aquesta ens han dit que estan fent el projecte conjuntament amb la de l’any anterior.

Ja veurem quant començareu i si teniu el pressuposto assignat …

Cal dir que nosaltres amb el títol «Parc de Sa Riera, un bosc per la meva Ciutat, Palma» hem donat difusió, amb molta d’il·lusió, a tots els fòrums on ens han convidat, l’any passat a l’Universitat de Màlaga en el Fòrum Boscos Urbans; ARC-PEACE Org. Internacional d’Artquitectes per la Pau en el seu XXX aniversari; en el nostre barri, dintre de les festes d’estiu i comptant amb l’assistència i participació d’alguns de vostès; i aquest any a la taula rodona dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Marratxí.

Com podeu veure, hem presentat projectes de Ciutat, però, si no es fa res de res, ve la  frustració i el desencant amb els Pressupostos Participatius i lògicament estam decebuts amb tot l’equip de Govern, responsable de no posar-los en marxa.

Ja que tots també volem una Palma verda i sostenible.

Per lo tant, seguirem dient…    “Volem arbres la Falca Verda”

  1. El solar de l’antic estadi Lluís Sitjar

L’estadi Lluís Sitjar ja pertany a la història, per pena i sentiment de molts de nosaltres, però la realitat era aquesta per la seva constant degradació.

No sabem res de com van les negociacions amb els propietaris, però espera’m que aquest espai s’incorpori a la Falca Verda i és tinguin en compte les nostres peticions, de dotar al nostre barri d’un lloc amb espais culturals, socials i esportius que tant necessita’m.

  1. El Velòdrom de Tirador:

Vàrem ser convidats a visitar-ho en octubre de 2015, per Vostè Sr. Batle, llavors regidor d’Urbanisme, ens va dir entre altres coses: «L’objectiu és recuperar aquest important element patrimonial i integrar-ho dins la Falca Verda, amb equipaments per als veïns, zones verdes i d’esport»

Cal dir que el recinte estava en bones condicions d’ús, en sentir aquestes paraules ens va il·lusionar, per tant li vam proposar que ens cedís aquest espai. Només teníeu que podar les branques dels pins que toquen la teulada del Templet de l’edifici de Gaspar Bennasar.

Però, la nostra il·lusió ens ha generat tristesa i frustració en veure que han passat tres anys des de la seva recepció i  no heu fet res. Les branques segueixen destrossant les teulades de l’edifici, tot el recinte està actualment abandonat, degradat i ple de rates.

El més depriment és que l’han ocupat unes persones que malviuen en aquest lloc, amb un risc, pel que fa a salubritat i seguretat, ja que també estan connectats a la xarxa elèctrica amb el consegüent perill d’incendi.

Tot això passa pel per l’oblit i la indiferència de vostès i per vergonya de tots els veïnats de Palma.

  1. Canòdrom:

El 19 d’abril de 2016, vam assistir al nostre barri a una reunió organitzada per Més, va venir vostè Sr. Batle, com regidor d’Urbanisme i acompanyat per responsables d’urbanisme, on ens van comentar el projecte del bosc urbà que es construiria a l’antic Canòdrom, ens va demanar la nostra opinió. Nosaltres els veïnats li demanem que desitjaríem participar i col·laborar en el disseny d’aquest futur bosc urbà.

El 17 de febrer de 2017 vam assistir a la presentació del projecte a la seu del COAIB i ens varen entregar un document amb dibuixos, per cert no es veu cap monticle de terra, s’observa un terreny pla amb els arbres plantats.

Però, la realitat ha estat una altra, han obert uns grans clots i una excavadora han abocat dintre tots els enderrocs i tota la brutícia que hi havia en aquest lloc. A la nostra web avesforti.net, podeu veure les fotos i vídeos.

Ens heu dit que tot està indicat en el projecte i que és lo correcte. Però nosaltres, que no som tècnics, no ens sembla lògic que els enderrocs sense tractar i tota la brutor, s’enterrin en aquests clots.

També, el que ens preocupa, per la sostenibilitat mediambiental, és que qualsevol veïnat que faci obra, faci el mateix, un clot i tot a dintre.

Per cert, no hem tornat a sabre res més dels 4.000 arbres del projecta Life de la Unió Europea que el 27.12.2016 a la nota de premsa d’aquest Ajuntament, vostè Sr. Noguera, deia: “L’àmbit d’actuació començarà al canòdrom i finalitzarà al cementeri, i suposarà la plantació de 4.000 arbres”

«Les ciutats que no lluitin contra el canvi climàtic es convertiran en insostenibles i inhabitables, per Palma és una de les principals prioritats, com a ciutat hem de reaccionar”.

Això és lo que diem, perquè no reaccioneu?

Perquè no heu començat a plantar els arbres?

Perquè no compliu el vostres compromisos?

Nosaltres, governi qui governi, com sempre estarem disposats a col·laborar i a participar activament, ja que aquestes son les nostres demandes i propostes per millorar el nostre barri i per suposat la nostra Ciutat.

Però seguirem dient:  “Volem arbres al Parc de Sa Riera”

I per finalitzar, tant als membres de l’equip de govern com de l’oposició, com tots sabem la campanya de les eleccions municipals aviat començarà, segurament, i us espera’m, vindreu al nostre barri, però no prometeu ni us comprometeu amb el que després no pugueu complir i fer, perquè en definitiva el que genera és frustració i desencant.

També, vull agrair a tots el mitjans de comunicació l’atenció que tenen amb nosaltres per donar difusió a totes les nostres demandes, propostes i queixes.

Vos volem desitjar a tots, un feliç any, ple de salut i felicitat, amb esperança i força per afrontar els reptes que ens esperen l’any nou.»

Salvador Maimó

President  AVV Es Fortí