L’Escut de l’Estendard s’ha fet d’acord amb el fonaments del perímetre de la fortificació Es Fortí, i que dóna nom a la barriada. I per l’altra banda se li ha incorporat a dintre part del primer escut del RCD Mallorca.

 

 

 

 

 

Es Fortí, es tractava d’un fort artillat, situat a l’exterior del recinte emmurallat de Palma, a l’altre costat de Sa Riera. Ocupant la que ara és Plaça Es Fortí que es va a dir durant dècades Plaça del Hornabeque, vocable d’ús militar especialment durant el segle XVII, època de grans fortificacions.

Plan de la Ville de Palma de François de Bezin (1715)

 

 

 

En el Pla Calvet per l’Eixample de Palma (1897) que va regir l’urbanisme de la ciutat, podem veure l’antic Fortí i, en ell, superposades, les línies de l’actual Plaça Es Fortí, el començament de Ramón i Cajal, del carrer Rodríguez Méndez, del carrer Goethe i de l’actual Miquel dels Sants Oliver.

 

El primer escut del RCD Mallorca, data de l’any 1931, va esser el 15 d’abril d’aquell any quan es va substituir el nom Real Sociedad Alfonso XIII pel de Club Esportiu Mallorca, amb un nou escut, conegut popularment com «sa rata pinyada». Es va mantenir 18 anys. I segueix exposat a la façana de la que va esser l’entrada principal de l’estadi, a l’antic carrer Dr. Gomez Ulla. L’escut fet de rajoles de ceràmica policromades, i que perdura en el temps, malgrat tot el temps que ha passat. Escut que se hauria de protegir, ja que és digne d’estar en un museu.

 

L’acte de presentació i benedicció es fer a la Parròquia de Sant Sebastià, el dia 11 de setembre de 2011.

Salvador Maimó.

President AVV Es Fortí.